
Dimensiuni: 100 x 70 mm, ceramică executată la roată, arsă inoxidant (culoare neagră), fragment din partea superioară, cu sector de buză. Probabil că este un fragment dintr-o cană mare de băut.
Decoraţie: prin punctare cu un stylus, s-au aplicat 6 rânduri de puncte în apropiere de buză și 5 spre fund.
Inscripție: ṂARTIA[S]
Povestea
Inscripţionarea s-a realizat după ardere atunci când vasul era finisat şi bun de folosit. Pentru această intervenţie s-a utilizat un instrument metalic de precizie, iar metoda este cea prin scrijelire pe suprafaţa vasului. Scrisul este corect gramatical şi foarte îngrijit din punct de vedere caligrafic, iar acest lucru ne oferă certitudinea că avem de-a face cu un autor educat. De obicei, în situaţiile, autorul este şi proprietarul obiectului, acesta fiind scopul inscripţionării lui. În acest caz particular, ne gândim la un soldat din legiunea XIII Gemina, purtând cognomen-ul Martias. Merită spuse câteva cuvinte şi despre legiunea XIII Gemina (cuvântul „gemina” înseamnă „geamănă” şi face referire la cele 4 legiuni identice recrutate de Caesar în Gallia, în timpul Razboiului cu galii), din care este posibil să fi făcut parte acest Martias. Avea ca simbol leul, ceea ce ne indică faptul că a fost înființată cândva în timpul verii.
De-a lungul istoriei sale legiunea a fost antrenată în războaiele civile dintre Caesar şi Pompei, dintre Octavian și Marc Antoniu, şi la cucerirea şi pacificarea regiunii Dunării mijlocii şi Balcanilor, pe parcursul secolului I d.Hr. După ce a participat la războaiele de cucerire a Daciei, a fost singura legiune care a rămas în noua provincie pentru întreaga sa existenţă, în castrul de la Apulum. Comandantul său (legatus legionis), un senator de rang pretorian, a ocupat, în perioada 117 — 168 d.Hr., postul de guvernator al Daciei Superior. Prezenţa legiunii la Apulum a determinat dezvoltarea celui mai important centru urban, cu două orașe, un puternic castru şi sediu al guvernatorului consular.