Din întregul areal al Palatului Principilor cele mai relevante informații despre epoca romană au fost obţinute despre incinta de sud a castrului legionar (Legiunea XIII Gemina). Acesta păstrează pe alocuri întreaga sa structură originală alcătuită din blocuri masive de piatră.

O altă construcție romană certă este o baracă din care s-a păstrat doar o parte, dar care prezintă un inventar bogat de artefacte (fragmente de țiglă cu grafitti și fragmente de statui).

În suprafața cercetată în anul 2020, pentru epoca romană au fost identificate fundațiile unei clădiri de piatră și a uneia mai vechi, de lemn, care pot fi cel mai sigur atribuite zonei barăcilor legionare. În cadrul campaniei de cercetare întreprinsă, arheologii au mai descoperit diverși martori ai trecutului, precum cele ale unei galerii de coloane în arcadă din care au mai rămas nişte baze de coloană și fragmente de fus (corpul coloanei).

O călătorie în timp

Și pentru că vă aflați în inima castrului roman de la Apulum, pentru o călătorie în timp, pe vremea împăraților Traian, Hadrian, Marc Aureliu, Septimius Severus ori Caracalla, vă invităm să vizitați și Muzeul Principia, singurul loc din oraș care prezintă IN SITU parte din clădirea comandamentului celebrei Legiuni a XIII-a Gemina.

Veți descoperi aici inclusiv urme de soldați romani, celebrul lor sistem de încălzire (hipocaust), canalizarea, pardoseala originală, camera tezaurului ș.a.m.d., precum și poveștile celor mai importanți împărați romani, în vremea cărora anticul Apulum a fost un important centru militar și administrativ.