Este un obrăzar provenit de la un coif de infanterie sau de cavalerie de la sfârşitul sec. II — mijlocul sec. III d.Hr., posibil de tip Niederbieber. Infanteriştii au început să se echipeze cu căşti grele de cavalerie, care ofereau o mai mare protecţie a gâtului, frunţii şi urechilor, începând cu anul 200 d.Hr. Multe dintre aceste coifuri seamănă cu cele găsite la Niederbieber, în Germania, la frontiera de pe Rin. Acest accesoriu era parte dintr-un echipament militar complet nou, începând a fi popularizat de legiunile create de Septimus Severus. Stilul bine cunoscut de coif legionar roman (coiful imperial italic) s-a schimbat şi a evoluat, adaptându-se la condițiile de luptă. Totuşi, coiful vechi era încă popular şi se dovedea în continuare practic şi popular chiar şi în anul 200 d.Hr.

Obrăzare de coifuri romane mai poţi admira la colegii noştri de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva sau de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa pe care vă invităm să le vizitaţi.

Provocare

Dacă nu eşti convins de teoria noastră, te încurajăm să cercetezi la rândul tău tipurile de costumaţii romane şi să ne împărtăşeşti propria ta opinie legată de acest coif la adresa de email: office@palatulprincipilor.ro